Fjällen!

Äntligen.
En lånhelg i Kirunafjällen med Magnus och Patrik.

Mycket fint. Mycket roligt. Gav definitivt mersmak – längtar redan till maj nästa år…

(GPS-spåren för turerna hittar man här, här och här. Dagen i Gränsen finns mappad här.)

Hallands väderö

Kappelviken, Hallands väderö

På vad som skulle visa sig vara semesterns sista riktigt varma dag besökte vi Hallands väder, som vi ju faktiskt ser varje dag genom vårt köksfönster. 

Att ta sig dit kräver dock en biltur runt Skälderviken till Torekov, där en båttur på 20 minuter tar oss ut till ön.

Efter en vandring om ca 2 km genom fantastisk bokskog öppnar landskapet upp och vi kommer till hagar vid havet. Där ligger (bland annat) Kappelviken med sina underbara stränder. Bilden ovan talar väl egentligen för sig själv… 

Vi hade en underbar dag med varma vindar och stekande sol!

 

Tom och Leo badar
Tom och Leo badar

Hovfjället

Toppen av Hovfjället

Gångna helg (veckoslutet på vårt sportlov) fyllde vi Forden och drog till fjälls för att åka skidor. Vädret var betydligt bättre än i Skåne och backarna väldigt fina! Axel åkte mest av alla och övriga var rätt så nöjda ändå. Nu ser vi fram emot påsken och Kåbdalis!

Legoland

Vi packade bilen och åkte på en minisemester till Legoland. Med på resan var kusin Tomas med familj. De hade kört hela vägen från Jämtön (Allways Island) och tvekade inte att köra några mil till – trots ihållande regn. Och inte bara regn, föresten: Det blåste så hårt att danskarna stängde Stora Bält-bron just efter vi passerat.

Övernattning i stugor på campingen granne med Legoland och sedan heldag på denna fantastiska anläggning. Som tur var hade regnet dragit vidare till Sverige (och Småland) så vi höll oss torra hela dagen. När eftermiddagen gick mot sitt slut var vi också det. Massor av intryck och (tyvärr) ganska många besökare tar på krafterna.

Kvällen ägnades åt korvgrillning och att bygga ihop den Bionicle (legogubbe) Axel och Simon köpt var sin av.

Dagen efter åkte vi hem.

Legoland 2007

Hamnen i Köpenhamn (i Legoland-version).
Här finns ett bildspel från vår resa till Legoland.

Snart reser vi

Vi ger oss snart ut på långresa igen. Denna gång blir vi borta i två månader.

Resrutt:
Thailand (Koo Lanta) – Australien (Sydney) – Nya Zeeland (nordön) – Australien (Perth).

Resan är kombinerad semester och jobbresa. Vaike ska arbeta i Sydney och Perth.

Sist vi åkte långt (till Australien) hade vi ju en hel del packning (!), men nu ska vi försöka minimera denna. Målbilden var från början en väska + barnvagn, men när vi tog fram väskan kändes det lika bra att ta fram en till…
Vi får se hur det går.

Två väskor - räcker det?

Räcker det med två väskor??

Teckenläger -06

Liksom förra året har vi i år varit på Svenska Downsföreningens teckenläger i Åsa på västkusten. Lägret var även i år en riktig fullträff. Det är fantastiskt roligt att träffa alla familjer som också har barn med DS (Downs Syndrom) och dela erfarenheter, frågor och bara ha roligt tillsammans!
Dessutom har vi lärt oss några fler tecken. Det riktigt svåra är i och för sig inte att kunna tecken, det svåra är att faktiskt använda dem!

Konceptet TAKK – Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation är alltså till för att hjälpa Leo till ett språk. Han är på god väg och tecknar ivrigast vid matbordet: Dricka, macka, gröt, yoghurt, smör, färdig. Inte dåligt!

Förutom tecknandet gjorde vi en massa annat roligt också: Bad, disco och krabbfiske var några av höjdpunkterna. Och så gympan!

Leo kryper i tunnel

Axel fiskar krabbor - ivrigt

Universeum

I dag har vi besökt Universeum i Göteborg. Mest intressant var nog utställningen med giftormar. Alla i familjen kikade nyfiket på några av de giftigaste ormarna i världen. Tur det var glas mellan oss och dem…

En grön orm – kort och gott.

Skallerorm

Ögonkontakt med en skallerorm

Förutom ormar finns på Universeum bland annat ett jättefint akvarium, där hajar stilla glider fram. I anslutning till akvariet finns en utställning om hajar. Där hittade vi detta jättegap:

Pojkarna i det rekonstruerade gapet från en utdöd (tack!) hajart.

Experimentarium

En dagsutflykt till Köpenhamn och Experimentarium – ett Science Center inrymt i gamla Tuborgbryggeriet i Tuborg hamn.
Gissa om Axel var nöjd med arrangemanget: Båt över sundet, tåg till Köpenhamn, buss till Experimentarium. Och sedan samma färdsätt hem igen, men denna gången i omvänd ordning.

Museet har massor med intressanta utställningar. Axel provade de flesta, Leo fastnade vid en ”bana” där föremål ramlade ned i en form av labyrint. Där satt han och provade olika föremåls egenskaper och var rätt så nöjd med tillvaron.

Riktigt bra mat och lagom lite folk gjorde inte upplevelsen sämre.

Axel x2

Axel vid snurrande skiva för att testa avdrift (?)

Leo funderar

Leo funderar

Utflykt till Kullen

En ensam båt i Mölle hamn

Idag har vi besökt Kullen, den spektakulära halvön en knapp timme norr om Helsingborg. På vägen hem stannade vi till i Mölle.

Några bilder fler finns här.