Kategorier
Bilder Tom

Schack matt

20120209-181411.jpg

Toms regler är svåra.

Kategorier
Bilder Kullaberg Leo

Skridskor

Leo på hal is

En fin dag på isen vid Björkeröd. Glada barn, rosiga kinder!

 

Kategorier
Bilder Diverse

Girl with birdsHyde Park, London

Är i London på BETT-mässa. Mässan för stor och ointressant (hårdvara), seminarier ordnade inom ramen för Tänk Om – mycket intressant och givande!

Kategorier
Bilder USA

Hwy 1: San Francisco → Santa Barbara

06:30 rullar vi ut från hotellet och styr kosan söderut. Vi hinner ut på de stora vägarna innan pendlarna skapar köer och det rullar på bra. Det är en finess med sexfiliga vägar, och särskilt en dedikerad pendlarfil endast för de som är mer än en i bilen…

En och en halv timme senare stannar vi i Carmel, strax söder om Monterey.

Kaffe, the, juice och munkar slinker raskt ned, sedan en liten springstrund på stranden där vi kollar in surfare och pelikaner.

Sen ger vi oss i kast med den legendariska Highway 1 som följer kusten med allt vad det innebär: Kurvor, kurvor kurvor. Och höga höjder. Och vidunderlig utsikt!

Men det är ingen snabb väg, och vi stannar såklart då och då för att kolla in utsikten. Och djurlivet. Hips vips så låg där en koloni sjöelefanter på stranden. Det får man ju ändå se som en anledning att stanna.

När vi vid 17-tiden rullar in på hotellparkeringen i Santa Barbara är vi duktigt trötta. 57 mil har det blivit under dagen och det var inte många av dessa som var på rak väg (men tidigare på resan har vi ju kört raksträckor som varit 6-8 mil långa, så det jämnar säker ut sig!)

En mycket varm bubbelpol där hela familjen trivdes var en utmärkt belöning och tillika uppladdning för att äta en välförtjänt middag på Enterprise Fish Co.

Nu dags för sängen. I morgon fredag åker Vaike, Leo och Axel hem, jag och Tom susar söderut mot San Diego. Vi stannar ytterligare 6 dagar.

Ja just det. Idag har vi sett moln på himlen för första gången sedan vi kom till USA. Kanske var det inte helt fel att ta med regnkläder ändå!?


”Spring i benen” efter frukost i Carmel, strax söder om Monterey


Big Sur


Julia Pfeiffer State Park, strax söder om Big Sur


Sjöelefanter, strax söder om Big Sur
Kategorier
Bilder USA

3 dagar i San Francisco

Oj, så fort tiden går.

Den korta tid vi varit här (kom sent på söndag kväll, åker tidigt på torsdag morgon) har varit mycket behaglig. Stan känns relativt kompakt och liten eftersom den begränsas av allt vatten. Men det är otroligt kuperat! Att köra bil tvärs genom stan innebär att man då och då pekar nosen rakt upp i himlen eller tittar ned i asfalten på korsande vägar. Lutningen kan vara så hög som 30% (och mer!) på vissa gator. Det kan inte vara enkelt att köra manuellt växlad bil här.

Nu har vi ju gjort annat än kört bil här. Tvärt om har vi ju faktiskt försökt att inte köra bil eftersom vi liksom sysslat med det en del under andra delar av resan.

Måndagen tog vi därför både spårvagn och guidad turbuss genom stan. Det visade sig vara riktigt bra men dyrt. Eftermiddagen ägnades åt att strosa nere vid Fishermans Warf och gå på Akvariet för att kolla fiskar och sånt. Barnen nöjda.

I tisdags hyrde vi ju cyklar och cyklade bland annat över Golden Gate Bridge (eller ”Bollengejtenbron”, som Tom omnämnde den som innan Axel varsamt rättade honom.) Det var en mycket bra dagstur där Tom och Leo cyklade påhängscykel och faktiskt hjälpte till! Vi tog färjan från Saucalito över på vägen tillbaks (länk här för den som vill kolla: Start vid 1, cykla till B, färja till 2). Allt som allt en kanondag.

I dag onsdag har vi kört runt en del (och uppåt och nedåt också, se ovan), bland annat till Apples huvudkontor och Stanford söder om stan. Sedan till Exploratorium, alla science centers förebild. Men rent krasst kändes det bara ”sådär”. Ganska slitet och inte många överraskningar. Skulle nog säga att exempelvis Experimentarium i Köpenhamn är vassare. Men barnen var såklart nöjda – och då är ju alla nöjda!
Sedan tog vi en biltur över bron för att kika på utsikten från andra sidan. Den var helt ok.

Sedan körde vi ”hem” och gick direkt till restaurangen runt hörnet från där vi bor, för att äta en kanonfin middag. Kvällen ägnades åt packa väska-leken (Vaike, Axel och Leo åker hem på fredag).

I morgon bitti styr vi, förhoppningsvis tidigt, kosan söderut längs kusten (HWY 1) och Santa Barbara, vilket blir nästa anhalt.

Här kommer några bilder från idag:

Kategorier
Bilder USA

San Francisco

Nu är vi i hamnen och jag prövar att hoppa studsmatta med bungyjump-rep. Det var ASGRYMT!!!, eftersom man flög så högt.

 

Nu är vi på ett aqarium/zoo i San Francisco. Och jag fick klappa en orm. Det var en skön känsla men ändå läskigt.

Och nu cyklar vi till och över Golden Gate bron.

Imorgon ska vi till Apples högkvarter. Det ska bli jättekul. På söndag kommer jag hem. Hej då.

 

Kategorier
Bilder USA

Yosemite


Det första som möter oss när vi kör in i dalen: El Capitan. 970 meter hög.

Det är svårt att med ord beskriva denna… totalupplevelse som Yosemite är.
Här finns ringlande vattendrag, höstgula träd, höga tallar och skyhöga klippor samlat på en liten yta. Området drar naturligtvis till sig massor med turister varje år, och är något helt annat än exempelvis Joshua Tree och Death valley (där vi tidigare varit) på det sättet: Flera hotell, en liten bykärna med butiker, osv. Dessutom något mycket bra: Bussar som kör runt i en slinga i dalen och går var tionde minut från strategiska punkter. Gratis. Dessa har vi nyttjat flitigt för att komma till utgångspunkterna för de turer vi gått.

För mig som (tidigare) sysslat med klättring är det magiskt att se alla dessa klippor och turer man läst om tidigare. Men det är också helt otroligt fint att bara strosa omkring och göra kortare vandringsturer med barnen i denna inspirerande miljö. Här samlas också massor med fotografer, så jag låter mig inspireras även på det sättet…

I går förmiddag (fredag) gick vi till ”The Falls”, precis bakom vårt hotell, där vi skådade ett för säsongen ändå flödande vattenfall. Normalt brukar det vara uttorkat på hösten, men desto livligare på våren. (Det måste vara helt makalöst då!).
Eftermiddagen ägnades åt en tur till ”Mirror Lakes”, som gjorde skäl för namnet.


Mirror Lake

På vägen dit såg vi en hjort. På nära håll.

På kvällen gick jag och Axel och kollade på en klätterfilm med den legendariske klättraren Ron Kauk, som själv berättad om filmen och svarade på frågor efteråt. Mycket intressant. Filmen var främst en hyllning till naturen och Yosemite, och han framhöll gång på gång vikten av att leva i harmoni med naturen. Så rätt. Och klättringsscenerna var även de helt rätt!

Idag har jag gått på en guidad ”Photo Walk” som arrangerades av galleriet här. I dalen har den mycket kända fotografen Ansel Adams under lång tid tagit en del mycket kända bilder. Vi fick promenera runt lite och se platserna, prova ta liknande bilder osv, med en bra guide som pratade bildkomposition och annat. Bra och kul.


Half Dome, fotat under dagens Photo Walk

Vaike och barnen gick under tiden en tur till Bridelvail falls.

Efter lunch åkte vi på en mycket smal, mycket mycket krokig väg upp till Glacier Point 2199 meter högt upp och skådade utsikten därifrån. Makalöst!
På ett ställe kunde man se 980 meter lodrät ned till byn nedanför. Väldigt högt, kan man säga. Tur nog fanns det bra skyddsräcken.

Från Glacier Point ser man naturligtvis de höga topparna också. En mycket framträdande bergstopp som syns från nästan hela dalen är ”Half Dome”. Vår tur till Mirror lake gick till foten av Half Dome, och från Glacier Point såg vi den från ett helt annat perspektiv. Mycket fint, kan man väl kort och gott beskriva den utsikten!


Jag, vid Glacier Point. Half Dome i bakgrunden.

Nöjda styr vi nu kosan vidare, via en ångloksjärnväg och skog med jätteträd (i morgon) till San Francisco. Det blir också spännande.

Klicka på någon av bilderna ovan, så kan du se fler bilder från Yosemite!

Kategorier
Bilder Diverse USA

Palm Springs

Idag lämnade vi LA och satte kurs mot Joshua Tree. Vi tog dock vägen via Palm Springs och passade på att åka kabinbana upp till ett närliggande berg. Strax under 3000 meter upp är utsikten fin-fin, och det var en helt fantastisk natur: Gigantiska tallar, granitblock och en Bäck som slingrade sig fram genom landskapet. Ca 20-25 grader varmt.
Väl nere i Pal Springs, där vi provianterade och tankade, var det 32 grader varmt. (Vi är ju faktiskt i öknen…)

När vi väl fyllt upp tanken (bensinen kostar för övrigt hälften mot hemma) på vår gigantiska bil (som förmodligen drar ungefär dubbelt jmf med bilen hemma…) körde vi vidare mot Joshua Tree.Lämnar Los Angeles


Vindkraftspark nära Palm Springs


Utsikt…


Wildlife…


Familjen poserar glatt och medgörligt… NOT
Kategorier
Bilder Nyhamnsläge Tom

Premiärmatch för Tom (och hans lag)

Tom har börjat spela fotboll och i helgen var det dags för premiärmatch för hans lag Brunnby FF 05/06.
Stora spänning, stort publikstöd och stora tröjor. Dessutom bra väder.

Matchen? Förlust med uddamålet, 4-5 mot Jonstorps flickor 7.

Kategorier
Bilder Semester Vandring

Fjällen!

Äntligen.
En lånhelg i Kirunafjällen med Magnus och Patrik.

Mycket fint. Mycket roligt. Gav definitivt mersmak – längtar redan till maj nästa år…

(GPS-spåren för turerna hittar man här, här och här. Dagen i Gränsen finns mappad här.)