Yosemite


Det första som möter oss när vi kör in i dalen: El Capitan. 970 meter hög.

Det är svårt att med ord beskriva denna… totalupplevelse som Yosemite är.
Här finns ringlande vattendrag, höstgula träd, höga tallar och skyhöga klippor samlat på en liten yta. Området drar naturligtvis till sig massor med turister varje år, och är något helt annat än exempelvis Joshua Tree och Death valley (där vi tidigare varit) på det sättet: Flera hotell, en liten bykärna med butiker, osv. Dessutom något mycket bra: Bussar som kör runt i en slinga i dalen och går var tionde minut från strategiska punkter. Gratis. Dessa har vi nyttjat flitigt för att komma till utgångspunkterna för de turer vi gått.

För mig som (tidigare) sysslat med klättring är det magiskt att se alla dessa klippor och turer man läst om tidigare. Men det är också helt otroligt fint att bara strosa omkring och göra kortare vandringsturer med barnen i denna inspirerande miljö. Här samlas också massor med fotografer, så jag låter mig inspireras även på det sättet…

I går förmiddag (fredag) gick vi till ”The Falls”, precis bakom vårt hotell, där vi skådade ett för säsongen ändå flödande vattenfall. Normalt brukar det vara uttorkat på hösten, men desto livligare på våren. (Det måste vara helt makalöst då!).
Eftermiddagen ägnades åt en tur till ”Mirror Lakes”, som gjorde skäl för namnet.


Mirror Lake

På vägen dit såg vi en hjort. På nära håll.

På kvällen gick jag och Axel och kollade på en klätterfilm med den legendariske klättraren Ron Kauk, som själv berättad om filmen och svarade på frågor efteråt. Mycket intressant. Filmen var främst en hyllning till naturen och Yosemite, och han framhöll gång på gång vikten av att leva i harmoni med naturen. Så rätt. Och klättringsscenerna var även de helt rätt!

Idag har jag gått på en guidad ”Photo Walk” som arrangerades av galleriet här. I dalen har den mycket kända fotografen Ansel Adams under lång tid tagit en del mycket kända bilder. Vi fick promenera runt lite och se platserna, prova ta liknande bilder osv, med en bra guide som pratade bildkomposition och annat. Bra och kul.


Half Dome, fotat under dagens Photo Walk

Vaike och barnen gick under tiden en tur till Bridelvail falls.

Efter lunch åkte vi på en mycket smal, mycket mycket krokig väg upp till Glacier Point 2199 meter högt upp och skådade utsikten därifrån. Makalöst!
På ett ställe kunde man se 980 meter lodrät ned till byn nedanför. Väldigt högt, kan man säga. Tur nog fanns det bra skyddsräcken.

Från Glacier Point ser man naturligtvis de höga topparna också. En mycket framträdande bergstopp som syns från nästan hela dalen är ”Half Dome”. Vår tur till Mirror lake gick till foten av Half Dome, och från Glacier Point såg vi den från ett helt annat perspektiv. Mycket fint, kan man väl kort och gott beskriva den utsikten!


Jag, vid Glacier Point. Half Dome i bakgrunden.

Nöjda styr vi nu kosan vidare, via en ångloksjärnväg och skog med jätteträd (i morgon) till San Francisco. Det blir också spännande.

Klicka på någon av bilderna ovan, så kan du se fler bilder från Yosemite!

Ett svar på “Yosemite”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *