Kategorier
Australien

Tankar i Katherine

Självklart är man som svensk och dessutom norrbottning van vid långa avstånd. Sverige är ju långt, som bekant. Om vi sätter oss i bilen hemma i Nyhamnsläge och kör norrut i 190 mil, kommer vi en bra bit upp i landet (typ till Kiruna). På resan passeras uppenbart en hel del städer och samhällen.

När man kör 190 mil norrut från Uluru/Ayers Rock så kommer man till Darwin (160 000 innevånare), Northern Teritorys största stad. På resan (som innehåller en vägkorsning) passeras Alice Springs, Tennant Creek och Katherine. That’s it. Ingenting mer. Bara raksträckor som sträcker sig mil efter mil genom landskapet. Fyra städer.
Med 10 – 16 mils avstånd hittar man dock en mack, en campingmoch ett roadhouse (vägkrog).
Annars bara rak väg. Fascinerande.

Vägen – Stuart Highway – är relativt smal, tillåter 130 km/h och med jämna mellanrum möter vi 53 meter långa ”road trains”, de något tuffa långtradarna med tre-fyra släpvagnar! Som tur är så håller sig djur och annat borta från vägarna under dagtid, men köra i skymning eller natten är ingenting jag är sugen på och som vi undviker att göra, bortsett från vår första husbilsdag när vi körde söderut mot Uluru.

Blir det inte tråkigt då? Nä, faktiskt inte. Landskapet förändras, man hinner fundera och förundras över de som först färdades genom detta landskap för länge sedan.
Vi gör ju dessutom välbehövliga stopp då och då. Barnen klarar resan bra (tack iPad!) och vår husbil rullar på bra i 100-105 km/h. En bra grej är att hytten är separerad från bo-delen, så man slipper skrämmer och gnissel, och la lätt prata med de i baksätet.

Nu är vi i Katherine, där vi provianterat för den sista delen av resan. Nu återstår ”bara” ca 40 mil till Darwin. På vägen svänger vi av mot Kakadu Nationalpark för att vandra och kolla djurlivet i vitögat.

20130714-001320.jpg

20130714-001436.jpg

20130714-001506.jpg

20130714-001602.jpg

Ett svar på ”Tankar i Katherine”

Så roligt att få följa er resa! man har liksom svårt att förstå hur lång och rak en väg kan vara! Tur man inte ska cykla där! 🙂 Ha det så gott och en fortsatt härlig resa önskar jag er! /Cecilia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.