En lysande mellandag

Vad är en mellandag? Ja, i det här fallet en dag när vi tar det extra lugnt. ”Extra” eftersom vi ju tar det lugnt mest hela tiden även annars också. Idag har vi alltså tagit det lugnt. Vi är kvar på den camping vi anlände till igår: Waitomo. Mulet och precis vindstilla, ca 20°C.

I Waitomo finns i stort sett ingenting förutom några grottor. Kalkstensgrottor för att vara mer precis. I dessa grottor har man ordnat med en rad aktiviteter: Olika typer av grottkrypning, Black Water Rafting (i motsats till White Water Rafting, forsränning ovan jord) och framför allt har man lysmaskar i några av grottorna!

Idag var det just dessa lysmaskar som var vårt mål. De bor i en grotta i närheten (eller det är väl snarare vi som bor på en camping i närheten av deras grotta!) Jag och Leo gick först, Vaike och Axel på eftermiddagen. Vår camping ligger alltså i den minimala by som vuxit upp kring grottorna och dess aktiviteter, så det var promenadavstånd. När vi löst biljett blev vår grupp guidad ned i under jorden. Men för att vara en grott-tur var det tämligen lättpromenerat: Det var högt i tak och plattsatt golv. Så den stora upplevelsen var väl inte grottan (vi var i en så mycket häftigare och mer ”otillgänglig” grotta i Australien för två år sedan), men däremot lysmaskarna!

Efter en liten rundvandring och information om grottan fick vi sätta oss i en båt och åka i väg på en underjordisk flod (!). Båten gled ljudlöst fram in i en tunnel i grottan (en lägre del av grottan m.a.o) och sedan in i en sal. I taket fanns tusentals små ljuspunkter med ett grönskimrande sken. Det var så häftigt! Och alla var knäpp tysta, även Leo (som tidigare sagt ”HEJ!” till i stort sett alla). Mycket storslaget.

Maskarna är ca 5 cm långa och lever i grottor, där de fångar vilseflugna flugor och andra insekter genom att hänga i taket och skicka ned ”fångsttrådar” med kletig smet på. De lyser för att locka till sig byten som fastnar i trådarna. Dessa halas in och maten äts upp. Mer information om maskarna här.

Vi kom så småning om ut ur grottan med båten. Det var en lättillgänglig och bra tur.

Axel i skogenEftermiddagen fördrevs på campingen, där vi bara tog det lugnt. Det är så tyst här! Det ända man hör är skogens ljud och avlägset prat. Campingarna blir nämnligen i det närmaste tomma på dagarna, eftersom folk är på väg vidare hela tiden. Det kändes därför extra skönt att stanna upp lite, även om vi är här en väldigt kort tid. En vecka är naturligtvis på tok för kort tid för att se och prova ens en bråkdel av vad NZ har att erbjuda, men vi får i alla fall se en del av den bråkdelen. Inte illa.

På sen-eftermiddagen gick vi på en liten promenad upp till en utkikspunkt i närheten. Det var en spännande promenad genom ”Sagan-om-ringen-skog” med höga ormbunksväxter, smala stigar och fantasieggande klippblock (bilden). Precis som delar av filmen! Väl uppe såg vi ut över kullarna och campingen/byn. Precis lagom ansträngning. Sedan gick vi till byakrogen och käkade och drack en öl.

I morgon bär det av vidare söderut, mot vulkanerna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *