Delfiner är coola

Delfiner i soluppgången

I Monkey Mia har delfiner simmat in mot stranden för att bli matade så länge man kan minnas. Detta har naturligtvis dragit en del folk. Tidigare, på sjutti- och åttitalet, kunde man simma med delfinerna, men i takt med att fler och fler människor närvarade bestämdes att detta inte var någon bra idé. Delfinerna slutade nämligen komma! Nu finns här en forskningsstation som fokuserar på djurlivet i Shark Bay, inklusive delfinerna. Man matar delfinerna tre gånger om dagen, men de får bara totalt en tredjedel av sitt dagsbehov. Detta för att de ska fortsätta söka sin egen mat på djupare vatten.

Delfin i Monkey Mia

Delfin

Forskarna har identifierat och namngett ett stort antal delfiner. De (delfinerna, inte forskarna) känns igen på bland annat ryggfenan och de skador som delfiner nästan alltid får på den. Bland annat från hajattacker.

Den äldsta delfinen som matas dagligen är 31 år. Hennes mamma var här i dryga 20 år (innan hon dödades av en stingrocka) och nu har hon i sin tur med sig sin sjunde unge (bilden ovan).
Pelle pelikanFörsta matningen sker redan halv åtta på morgonen. Då är det massor med folk på stranden för att titta på. De bussturer som kommer från Perth under kvällen vänder nämligen åter till Perth på förmiddagen, så för många är det enda chansen. Sju-åtta delfiner dyker oftast upp till matning. Delfinerna matas två gånger till fram till kl. 13 och vid dessa tillfällen är det inte alls lika trångt på stranden. Man får inte klappa delfinerna, men det är fullt möjligt då de kommer ända fram till vattenbrynet där vi står med benen i vattnet. Axel fick mata en delfin idag!

Delfinerna var för övrigt otroligt coola där de avvaktade den efterlängtade fisken. De kan inte se uppåt, så för att se vad som hände på stranden lade de ”huvudet på sned” och kikade upp ur vattnet med ena ögat. Helt klart hade de koll på läget!

Djurlivet i Shark Bay är rikt. Här finns, förutom delfiner: tigerhaj, dugong (sjöko), sköldpadda, sjöorm och rocka. Plus massor av fiskar, bläckfiskar och förmodligen en hel del annat. På stranden hittade vi en Pelikan (bilden)

Dugonger är en typ av sjökor och de äter sjögräs från de stora sjögräsbankarna ute i bukten. Delfinerna i sin tur jagar fisk i samma miljö, liksom sköldpaddor och ormarna gör. När så vattnet blir varmare på sommaren kommer hajarna (tigerhaj) för att jaga. Då flyttar dugoner, delfiner och de andra ut på djupare vatten för att undvika hajarna. Hajarna lämnar då området och det är säkert att återvända till sjögräsbankarna igen.

Vi har inte sett några hajar, även om de finns i vattnen utanför Monkey Mia. För övrigt: Senast en människa blev attackerad av en haj här var 1890. Så det är väl inte så farligt att bada här som namnet Shark Bay kan påskina.

Dugong

Dugong uppe vid ytan för att hämta luft

Dugongerna äter som sagt sjögräs. De är jättestora! Jag och Axel åkte ut på en guidad tur på en segelbåt (även den jättestor) igår. SeglaraxelDet var en fantastisk segling, men vi såg tyvärr inte så många olika djur. Bilden ovan visar dock en dugong som var uppe och andades. Sedan dök den ned för att äta mer sjögräs. Den stannade under vatten i 4-5 minuter och var uppe vid ytan för att andas endast i 10-15 sekunder.

Allt som allt har vi det bra, ser många häftiga djur och njuter av det – som man ser på bilderna – gröna vattnet. Att delfinerna också är glada kan man förstå: Vattnet är ju 28° varmt!

Ett svar på “Delfiner är coola”

  1. Det verkar helt fantastiskt! Hur häftigt som helst att ni sett sjökor! Och allt annat! Roligt att få studera delfinerna på så nära håll också kan jag tänka mig!
    Nej nu ska jag gå och städa i köket, sen blir det nog sängen. Joel är förkyld och sover dåligt på nätterna…men annars är det bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *