Valfeber del 2

Som ni kanske vet så vann de konservativa valet här i Australien. John Howard skrämde över väljarna på sin sida med att lova att INTE göra som Labour skulle (enligt honom) göra om de vann: Höja räntorna. Min bordsgranne, Tanya, är väldigt engagerad i studentkåren. Här väljer studenterna in vilka som ska styra kåren på samma sätt som de nationella valen, det är alltså ett politiskt val.

Tanya är nu mycket besviken på att de konservativa vann de nationella valen. John Howard har nämligen gått ut med att höja avgiften för att plugga på universitet. Som det är nu kostar det olika mycket att gå på universitet, beroende på vilken utbildning man vill gå (och förstås vilket universitet man vill in på). Här på Curtin kostar de billigaste utbildningarna ca 2000 dollar per termin (ca 10 000 kr). John Howard kommer troligtvis att höja avgifterna ordentligt. Tanya och studentkåren rasar!

Det är nog bara en tidsfråga innan diskussionen om avgifter på universitet är i gång i Sverige också. Är det inte ett socialdemokratiskt beslut att satsa på ”elituniversitet”? Jag kan ha fel där, men jag har ett svagt minne av att ha läst om ett sådant inlägg av Tomas Östros.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *