The Pinnacles

Under vår tripp till Nambung National Park, som Vaike tidigare skrivit om, besökte vi även en fantastisk strand – Hangover Bay – med vit härlig sand och grönt vatten. Stranden låg skyddad av ett rev några hundra meter utanför, så vågorna var små och vattnet varmt. Tyvärr var det en miljard flugor i luften, så vi stod inte ut så länge att vi han bada.

The PinnaclesI parken finns "The Pinnacles", ett tusental stenpelare som står utspridda i ett ökenliknande landskap. The Pinnacles är ett klassiskt turistmål, likt Storforsen i Norrbotten eller Ales Stenar i Skåne.

Att gå omkring bland dessa pelare var en fantastisk upplevelse! Det var väldigt varmt, tyst och sterilt. En del pelare var över tre meter höga och de stod ofta i små grupper. Tydligen ska man försöka vara där vid solnedgång eller soluppgång för att få det bästa fotoljuset. Vi var där på eftermiddagen men det var vackert så det räckte ändå.

Hur har pelarna bildats då? Här är en förklaring:
Pelarna har bildats när kalkrik sand under årtusenden blåst in från havet och så småningom blivit mjuk kalksten. Regnet har sedan urlakat "något" det övre lagret som då bildat ett hårdare lager (lock) högt upp i kalkstenen. Växter och träd har under årtusenden luckrat upp detta lock och så småningom har vindar och väder eroderat bort sandstenen _utom_ på de ställen där locket funnits kvar. Det som inte eroderat utgör idag alltså pelarna. Ganska fantastiskt.

Titta på bilder från vår tripp här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *