Klimatfrågan

Vi har nu upplevt vår första värmebölja här i Fremantle. I tre dagar höll värmen i sig med en topp på 37 grader. Hur överlever man det var det en kompis i Sverige som frågade mig. Ja, vi gjorde det utan alltför stor ansträngning, och idag när det bara är 20 grader ute har jag faktiskt fleeceväst på mig…

På ett BBQ-party vi var på träffade vi en svensk kille som bott här i 4 år och som nu var på väg tillbaka till Blekinge. Han sa att han trivdes bra här, hade gift sig med en japansk tjej och bodde i ett hus. Det var jobbet som drog honom tillbaka till Sverige. Den sak han skulle sakna mest var klimatet. Och jag börjar förstå honom. Vädret här är väldigt omväxlande. Värmeböljor löser av lite svalare perioder och vintern är ganska regnig (ca 1 månad), våren är lång och behaglig, högsommar kommer vi inte att hinna uppleva men sägs vara het. Luften är torr så värmen blir inte klibbig.

Centralvärme och isolerade väggar finns inte här, husen har englasfönster och är oftast utrustade med fläktar och luftkonditionering. Hustaken är ofta gjorda av plåt för att inte magasinera värme. Så när det var som varmast för några dagar sedan, så var vi inomhus i behaglig inomhustemperatur mitt på dagen. När det började svalna på eftermiddagen/kvällen så gick vi till stranden.

Axel, Vaike & LeoKlockan 17.30 satt vi i vattenbrynet och njöt av den behagliga värmen och det uppvärmda havet. På stranden kryllade det av familjer som precis som vi hade ätit middag och nu passade på att njuta av kvällen. Solen började närma sig horisonten och vid sjusnåret började vi gå hemåt. Fortfarande kom det folk till stranden bara för att avsluta dagen med ett kvällsdopp. Temperaturen höll sig kring sköna 26 grader.

På hemvägen pratade vi om att såna här kvällar kan man också uppleva i Sverige, vi har promenerat hem i ljumma sommarkvällar där också. Skillnaden är väl att det här var inte bara en sommarkväll, det var faktiskt en vanlig vardagskväll.

Sen när det blivit mörkt så erbjöd värmen från dagen en varm kväll. På vår balkong var det 27 grader varmt, men det kändes inte aggresivt eftersom solen inte låg på. Det var så skönt för det fläktade i den torra luften så det var bara att sätta sig i stolen på balkongen och mysa och titta på månen. Jag samlar känslan i kroppen så kan jag ta fram den när jag behöver den. (Det är också därför jag skriver så utförligt om den, så jag kan ta fram och läsa/återuppleva den senare). När det blev läggdags satte vi på luftkonditioneringen och fläktarna, så att vi kunde sova gott.

Men en sak är säker, det avgörande för om ett klimat är olidligt eller inte är luftfuktigheten och variationen. Den här värmen men i ett fuktigt klimat hade inte varit lika enkelt att leva med! Och perioderna med svalare luft gör att man kan återhämta sig.

4 svar på “Klimatfrågan”

 1. Det låter helt underbart med ljumma kvällar och sommarvärme. Otroligt att jag samtidigt tittar ut på vinterlandskapet med ca 2 cm snö och -5 grader, när jag läser om ert liv.
  Igår var hovslagaren hos oss och hästarna är nu äntligen broddade. Jag får se fram emot gnistrande ridturer i snö nu!

  På helgmorgarna är barnprogrammen en räddning för att man ska få läsa tidningen en stund ifred. Jag tänker på er när vi ser de två coola koalabröderna Fred och Buster. Ett höjdarprogram! Har ni sett det?

 2. Det låter helt underbart Vaike. Här går vi inte gärna ner till vattnet (isen) på eftermiddagarna och myser utan här handlar det mer om att tända en brasa (vilket jag ikväll gjort för första gången sen förra vintern) och vrider på elementen. En fin bild på er i vattnet. Jag ser att Leo fortfarande satsar på Tintinmodet? Det är bra, det klär honom. 🙂

 3. Jag har länge tänkt att skriva att det för mig käns som en ”mental semester ” att gå in på eran hemsida då och då för att läsa om erat liv ” Down under”. Jag är jätte imponerad av erat upplägg på hemsidan och..tjaa..längtan till att resa till Australien minskar ju inte direkt av detta…
  Måste nog ta upp med min man att en resa till dessa bräddgrader bör ingår i vår nästa års 5 års plan…..
  Hur mycket engelska pratar Axel nu efter ca 4 månader?

  Mvh

  Sofia fd bokjuntare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *