Kategorier
Axel Skytte

Axel prickar rätt

Sportlov, lååånga köer i skidbacken (framför allt till skiduthyrningen – ca 1,5 timme!) gjorde att vi sökte andra aktiviteter. Vad passar då bättre än att prova på luftgevärsskytte med Farhults skytteförening. De anordnar drop-in-skytte hela sportlovet så jag tog med Axel och hans kompis André till Lerbergets sporthall för att prova.

Väl där fick de var sitt vapen, instruktioner och några tavlor att pricka rätt på.

Det gick jättebra för Axel, särskilt med tanke på att det är första gången han överhuvud taget håller i ett gevär (sin pappas snart trettioåriga karriär som skytt till trots…).

Tror av Axels glädje över resultatet att det blir mer luftgevärsskytte under våren. Kul!

Fin teknik!
Fin teknik!

 

Fina träffbilder!
Fina träffbilder!
Kategorier
Skytte

Korthålls-SM 2008

Senaste åren har det ju blivit mindre skytte än tidigare, men en viss nytändning kan skönjas sedan flytten söderut: Här skjuts det fler korthållstävlingar (50 m) än vad jag är van från norr. 

I helgen gick SM-tävlingar i Blekinge, endast ca 2 timmar hemifrån.

Kategorier
Skytte

Hotell Welcome Cup -06

Vaike och Tom på skyttetävling
Vaike och Tom

Traditionsenligt gjorde Ale skf ganska gott i från sig vid de årliga tävlingarna i Stockholm. Tävlingen ”Hotell Welcome Cup” (tidgare Brommastafetten) samlar de 20 bästa femmannalagen från de 20 bästa skytteföreningarna i Sverige.

Tävlingen brukar av oss skyttar upplevas som mycket spännande och påfrestande på nerverna. I och med att varje lagskytts resultat läggs till totalsumman är det ju inte alls roligt att misslyckas på denna tävling. Men desto roligare att lyckas! Själv är jag riktigt nöjd med mitt skytte och laget gjorde en bra tävling som helhet. Vi slutade på en andra plats, vilket ju får räknas som bra. (Vi har vunnit tävlingen två gånger) Här kan man läsa mer om skyttet

Extra roligt var det ju att Vaike, Axel och Tom kom till Stockholm för att heja fram pappa! På bilden ses Vaike och Tom (Tom är den lilla killen med stora hörselskydd).

Kategorier
Skytte

Gevär, ställning (SM)

Idag skjuter vi liggande, knästående och stående. Målet är att skjuta bra serier, utan att stressa – något man lätt gör då det normalt är korta skjuttider. Det program vi skjuter just idag har dock hela 5 minuter för de fem ståskotten, så det är gott om tid.
Inleder med 48 och 49 i liggande, vilket är ok.
Har lite otur i knästående (två 9,9 och en 8,9) och får 46 poäng, vilket ändå är ett ok knä-resultat.
Inleder stående med en innertia efter att ha gjort ett perfekt skott. Av någon anledning blir jag nu stressad och skjuter två skott utan att ta mig tid att göra bra avfyrningar. Två åttor. Blir irriterad och tappar lite fokus. Försöker hitta koncentrationen, men borde tagit mer tid på mig innan jag går på fjärde skottet. Skjuter ännu en åtta och börjar räkna på vad som krävs för att ha chans till finalskjutning. Att räkna poäng under serien är inte bara amatörmässigt – det brukar också göra att man inte skjuter vad som krävs… Så blir det även nu. En sjua till vänster efter att, än en gång, skjutit för snabbt. En tia hade tagit mig till mitten av finalfältet, nu är jag två poäng ifrån.
Mycket besviken på min insats.

Det går tungt för fler norrbottningar, men det är ju ingen tröst. Jag tävlar mot egna målsättningar och när det gäller denna tävling gjorde jag inte vad jag avsåg att göra – ta det lugnt och inte skjuta bort onödiga poäng.

Kategorier
Skytte

Gevär, liggande (SM)

Liggandetävling. Kvalomgången består av fyra serier om fem skott, skjuttiden 1,5 minuter per serie. Allt i skjutställningen liggande.

Serie 1: Inleder med två nior till vänster och rättar till skjutställningen. Under denna manöver lyckas jag tydligen dra ur ett skott från magasinet, för när jag ska skjuta det sista skottet säger det "klick" istället för "pang"! Tar förbryllad ur magasinet och konstaterar att det är tomt, ser skottet på marken bredvid klockan som visar att 8 sekunder återstår av skjuttiden. Trycker i magasinet, kastar i skottet och lyfter bössan till axeln samtidigt som skjutledaren ropar eld upphör (vilket pågår i tre sekunder) och trycker av så snart jag ser tavlan i siktet precis innan skjuttiden tar slut. Törs knappt titta på monitorn som registrerar resultatet. Sista skottet – en innertia! Om man kan tala om mer tur än skicklighet är detta ett bra tillfälle…
48 p i första serien.

Serie 2: Denna panikartade upplevelse gjorde att jag utvecklade en form av "post-traumatisk stress" inför serie två och därför spände jag mig nog en del. 47 med läge till vänster.

Serie 3: 50 p mitt i, sedan jag justerat ställningen något.
Serie 4: 50 p mitt i. Mycket bra.

Totalt 195 p, vilket med tanke på strulet i serie 1 var rent fantastiskt bra. Mycket nöjd!

Detta visar sig räcka till final, där jag ligger på 19 plats.

Finalen består av tre serier om fem skott, varav den sista skjuts skott för skott.
Inleder med 49 (Nian var en 9,9 högt, resten bra) och skjuter 50 p i serie 2.
Känner mig lugn och harmonisk.
Att skjuta ett skott i taget, med markering och resultatrapport efter varje, går bra och jag skjuter bara tior och innertior de första fyra skotten.
Blir tyvärr aningens spänd inför sista och skjuter 9,7 till vänster. Synd. (Bild nedan)
När allt är klart har jag placerat mig på nionde plats. Hade jag hållit in sista skottet till en tia, hade jag kommit femma.
Är ändå väldigt nöjd efter 343 p, vilket nog är bland det bättre jag skjutit och framför allt den främsta placering jag någonsin nått vid senior-SM.

Sista liggserien, final SM 2005

På kvällen grillar vi vid stugan och sitter och surrar till strax efter midnatt. Mycket trevligt!

Kategorier
Skytte

Skyttesäsongen har börjat!

Efter ett långt uppehåll i skyttet har det nu rullat igång. Det känns kul igen och suget att skjuta har kommit tillbaka.

Ale har börjat med uttagningar till Bromma (även om intresset hittills varit lite klent) och jag har planerat in att åka på _Riksskyttevecka_ i Halmstad i slutet av juli.