Kategorier
Tom USA

Sista dagen i SoCal

Inleder dagen med att besöka DownsEd, en organisation som verkar för utbildning av barn, föräldrar, lärare mfl. Vi utbytte erfarenheter och tips, pratade lärarskap, föräldraskap och skolsystem. (Svensk skolpolitik inspireras just nu mycket av ”No Child Left Behind”, som Bush-administrationen införde. Det låter ju som en bra slogan, men har i praktiken inte alls fungerat bra. Massor med prov, Lägre kunskapsnivåer, ökade kunskapsklyftor osv. Surprise surprise…)

Nåja. Det var ett bra och givande besök och jag blir alltid glad av att träffa andra föräldrar/lärare som har så mycket att dela med sig av vad gäller erfarenheter och tips om DS. Särskilt pratade vi iPad och olika appar. Mycket bra.

Sen körde vi ut på en shoppingrunda och handlade lite kläder och en Blixten McQueen-lastbil till Tom. Poppis.

Dagen avslutade vi vid Newport Beach, samma strand där vi var vår första kväll här. Där strosade vi omkring på den långa bryggan (Balboa Pier) och tog en glass/äppelpaj, Cola och kaffe längst ut på den lilla restaurangen. En så’n där med galonsäten och servitriser med 50-talsutstyrsel, typ. 

Särskilt kul var det att snacka med några av de som stod och fiskade från piren. De agnade med bläckfisk eller småfisk och fick, såklart, större fisk. Till och med haj! Men inte under tiden vi var där. Hmm. Man kanske ska ta fiskarhistorier med en näve salt även i USA? Men de drog upp makrill och andra för mig okända fiskar mest hela tiden.

Dessutom: Tom fick prova fiska med en av farbröderna och drog upp sin första fisk! En liten makrill, minsann! 


Napp!

Därefter njöt vi av en fantastisk solnedgång, vågornas rullande över stranden och den behagliga värmen. Jag misstänker ju att det – även om vi har vågor i Nyhamnsläge – inte blir samma värme på ett tag nu…


Balboa Pier

Nu har jag packat våra saker och förberett inför hemresan. Vi vill ju inte fastna i allt för långa köer, så det får bli tidig uppstigning och frukost och sedan bär det av mot flygplatsen. Snart hemma i Sverige igen. Jippi… 😉

(SoCal: South California)

Kategorier
USA

En lekpark, tolv ånglok och miljoner bilar

Slö morgon med läsa-bok-i-sängen lite för länge. Sen frukost och sedan iväg. Lindrigt med trafik när vi åkte till andra sidan stan (dvs körde styva 6 mil) för att besöka Griffith Park. Där finns nämligen Travel Town Museum. Enligt vår eminenta guidebok Lonely Planet fanns där ett ånglok att se på, så det verkade ju bra.
När vi väl kom fram trodde varken jag eller Tom våra ögon – där fanns inte bara ett ånglok – det fanns 13 st!

Dessutom fick man klättra upp i flera av dem. Förutom det så var det ett minitåg man kunde åka en runda med, vilket vi såklart gjorde. Två gånger.

Parken/museet sköttes på frivilligbasis av ett antal enusiaster (dvs. gamla farbröder…) och inträdet var av typen donation, alltså gratis om man så ville.


Tom vid ett av de största ångloken. Jättestort!

Sedan åkte vi (nedcabbat, såklart) till en lekpark längre in i parken. Den var superfin och helt handikappanpassad! Massor med rullstolsramper och specialgungor och annat blandat med ”vanliga” lekparksgrejer. Mycket fint!

Nu kurrade det i magarna och vi åkte vidare (nedcabbat såklart) till Hollywood (som ligger nära) och tog en hämtpizza och körde (nedcabbat såklart) upp till Mullholland Drive, som åtminstone de som läst Michael Connellys böcker om Harry Bosh känner till, och där hittade vi en finfin utsiktsplats där pizzan smakade extra bra. Utsikt över Hollywood, Down Town och SKYLTEN. Hollywoodskylten, alltså.

Sedan vände vi hemåt. Nu började det bli lite kallare, så väl nere från berget tog vi faktiskt upp taket och körde via Venice Blvd. så småningom upp på motorvägen (Hwy 101). Nu var klockan 16:50 och vi var inte de enda som hade för avsikt att köra bil i Los Angeles den tiden på dygnet…

En timme och tio minuter senare hade vi kommit knappt två mil, och då pratar vi om 4+ -filig motorväg (snitthastighet alltså strax under 20 km/h). Med tanke på att vi hade ytterligare 4,5 mil hem började jag misströsta och började bli trött på grund av den ändå intensiva trafiken.
Men snart, så fort vi kom upp på I5:an, ökade farten och plötsligt susade alla fram i 110-120 km/h, dock fortfarande med en dryg billängds avstånd och täta filbyten…
Allt gick dock bra och vi hann med att leka lite med leksakståg på hotellrummet innan Tom stöp i säng och somnade bums.

Bra dag! Utom bilköerna.

Kategorier
USA

Disneyland

Idag har vi haft en heldag på Disneyland. Från öppning till skymning (17.30).

Förutom att träffa självaste Musse Pigg så åkte vi många pirriga saker. Och så åkte vi såklart tåg också. Två sorter: ett ånglok (naturligtvis) och ett monorail-tåg.

Disneyland är riktigt bra. Trevlig personal, rent och snyggt och verkligen en verklighetsflykt. Inte jättemycket folk men så pass att vi köade 5-10 minuter till attraktionerna vi åkte. Helt okej.

När vi kom hem tog det inte lång tid innan en ung herre somnade i TV-fotöljen…


Tom tar i

Tom tar en tupplur.

Förresten, vårt hotellrum går i brunt. Typ.

Kategorier
USA

San Diego Zoo

Idag har vi varit på zoo. Det var väl okej, men det är inte så festligt att se djur i bur.
Tom gillade bäst de djur man kunde klättra på och – surprice surprice – minitåget man kunde åka med utanför zoo.

Sedan åkte vi ned till ”stan” och hängde i en lekplats ute vid havet.
Där såg vi delfiner (på avstånd). Det var häftigare än zoo.

Sen hem och badade ljummet i poolen och tokvarmt i bubbelpoolen.

Tom somnade sedan, efter sen middag i restaurangen, omedel bums.


Tom

Välförtjänt bad efter en lång dag
Kategorier
USA

Decimerad skara reser vidare & bilbyte

Vi lämnar Santa Barbara och åker mot Los Angeles och LAX (flygplatsen) – det är dags för Vaike, Leo och Axel att åka hem till vardagen. Jag och Tom stannar kvar ytterligare en vecka.

Trots mycket trafik och bitvis sexfiliga kilometerlånga köer så kunde deras resa hem påbörjas utan större stress eller missöden.

Tidigare på vår resa råkade vi dock ut för ett missöde. Det var uppe vid Bodie, spökstaden, som vi klippte en större fågel med vår backspegel. Tur nog så gick endast backspegeln sönder och sidorutan höll. Fågeln dog tyvärr.

Eftersom vi då var långt från verkstäder i allmänhet och hyrbilsfirmor i synnerhet, fixade vi spegeln hjälpligt med – vad annars – silvertejp. (Om något som gått sönder inte går att fixa med silvertejp, då är det trasigt på riktigt.)

Vi kontaktade dock hyrbilsfirman för att undersöka om vi kunde få byta bil när vi nu ändå passerade flygplatsen (där vi hämtat ut vår stora fina Chevvy Tahoe). ”Inga problem” var beskedet, så när jag väl lämpat av de andra vid ingången till LAX idag, åkte jag och Tom till hyrbilsutlämningen.

Eftersom vi nu bara var två tänkte jag mig en mindre och billigare bil, men se det gick ju inte att ändra på priset. Däremot fick jag, eftersom den bil vi bytte in var en ”Premium SUV”, välja fritt från bilarna de hade inne!
Nåja, det var väl bara att gilla läget…

När vi kom ut på parkeringen så…

Kategorier
Bilder USA

Hwy 1: San Francisco → Santa Barbara

06:30 rullar vi ut från hotellet och styr kosan söderut. Vi hinner ut på de stora vägarna innan pendlarna skapar köer och det rullar på bra. Det är en finess med sexfiliga vägar, och särskilt en dedikerad pendlarfil endast för de som är mer än en i bilen…

En och en halv timme senare stannar vi i Carmel, strax söder om Monterey.

Kaffe, the, juice och munkar slinker raskt ned, sedan en liten springstrund på stranden där vi kollar in surfare och pelikaner.

Sen ger vi oss i kast med den legendariska Highway 1 som följer kusten med allt vad det innebär: Kurvor, kurvor kurvor. Och höga höjder. Och vidunderlig utsikt!

Men det är ingen snabb väg, och vi stannar såklart då och då för att kolla in utsikten. Och djurlivet. Hips vips så låg där en koloni sjöelefanter på stranden. Det får man ju ändå se som en anledning att stanna.

När vi vid 17-tiden rullar in på hotellparkeringen i Santa Barbara är vi duktigt trötta. 57 mil har det blivit under dagen och det var inte många av dessa som var på rak väg (men tidigare på resan har vi ju kört raksträckor som varit 6-8 mil långa, så det jämnar säker ut sig!)

En mycket varm bubbelpol där hela familjen trivdes var en utmärkt belöning och tillika uppladdning för att äta en välförtjänt middag på Enterprise Fish Co.

Nu dags för sängen. I morgon fredag åker Vaike, Leo och Axel hem, jag och Tom susar söderut mot San Diego. Vi stannar ytterligare 6 dagar.

Ja just det. Idag har vi sett moln på himlen för första gången sedan vi kom till USA. Kanske var det inte helt fel att ta med regnkläder ändå!?


”Spring i benen” efter frukost i Carmel, strax söder om Monterey


Big Sur


Julia Pfeiffer State Park, strax söder om Big Sur


Sjöelefanter, strax söder om Big Sur
Kategorier
Bilder USA

3 dagar i San Francisco

Oj, så fort tiden går.

Den korta tid vi varit här (kom sent på söndag kväll, åker tidigt på torsdag morgon) har varit mycket behaglig. Stan känns relativt kompakt och liten eftersom den begränsas av allt vatten. Men det är otroligt kuperat! Att köra bil tvärs genom stan innebär att man då och då pekar nosen rakt upp i himlen eller tittar ned i asfalten på korsande vägar. Lutningen kan vara så hög som 30% (och mer!) på vissa gator. Det kan inte vara enkelt att köra manuellt växlad bil här.

Nu har vi ju gjort annat än kört bil här. Tvärt om har vi ju faktiskt försökt att inte köra bil eftersom vi liksom sysslat med det en del under andra delar av resan.

Måndagen tog vi därför både spårvagn och guidad turbuss genom stan. Det visade sig vara riktigt bra men dyrt. Eftermiddagen ägnades åt att strosa nere vid Fishermans Warf och gå på Akvariet för att kolla fiskar och sånt. Barnen nöjda.

I tisdags hyrde vi ju cyklar och cyklade bland annat över Golden Gate Bridge (eller ”Bollengejtenbron”, som Tom omnämnde den som innan Axel varsamt rättade honom.) Det var en mycket bra dagstur där Tom och Leo cyklade påhängscykel och faktiskt hjälpte till! Vi tog färjan från Saucalito över på vägen tillbaks (länk här för den som vill kolla: Start vid 1, cykla till B, färja till 2). Allt som allt en kanondag.

I dag onsdag har vi kört runt en del (och uppåt och nedåt också, se ovan), bland annat till Apples huvudkontor och Stanford söder om stan. Sedan till Exploratorium, alla science centers förebild. Men rent krasst kändes det bara ”sådär”. Ganska slitet och inte många överraskningar. Skulle nog säga att exempelvis Experimentarium i Köpenhamn är vassare. Men barnen var såklart nöjda – och då är ju alla nöjda!
Sedan tog vi en biltur över bron för att kika på utsikten från andra sidan. Den var helt ok.

Sedan körde vi ”hem” och gick direkt till restaurangen runt hörnet från där vi bor, för att äta en kanonfin middag. Kvällen ägnades åt packa väska-leken (Vaike, Axel och Leo åker hem på fredag).

I morgon bitti styr vi, förhoppningsvis tidigt, kosan söderut längs kusten (HWY 1) och Santa Barbara, vilket blir nästa anhalt.

Här kommer några bilder från idag:

Kategorier
Leo USA

Dagbok 1/11

20111102-100518.jpg

Kategorier
Bilder USA

San Francisco

Nu är vi i hamnen och jag prövar att hoppa studsmatta med bungyjump-rep. Det var ASGRYMT!!!, eftersom man flög så högt.

 

Nu är vi på ett aqarium/zoo i San Francisco. Och jag fick klappa en orm. Det var en skön känsla men ändå läskigt.

Och nu cyklar vi till och över Golden Gate bron.

Imorgon ska vi till Apples högkvarter. Det ska bli jättekul. På söndag kommer jag hem. Hej då.

 

Kategorier
USA

Biking the bridge