Telestra Rally Australia

Perth är i helgen värd för den sista deltävlingen i årets världsmästerskap i rally. Man har tävlat runt om i världen – bland annat i Sverige – men nu är det alltså snart färdigt. Det är redan avgjort vem som vinner VM, Sebastian Loeb + Citroên, men det kan ju vara spännande ändå, tänkte jag och löste biljett.

RallykvällTorsdag kväll: Inne i Perth har man byggt om en galoppbana (Glousterpark Racetrack) till rallystadion. Där kör förarna en kort slinga parvis på tid. Även om de bara kör ett varv, får publiken chans att se förarna/bilarna betydligt mer än vad som är möjligt när de kör i skogen på de traditionella specialsträckorna.

Jag satt bredvid en farbror som hade järnkoll på de flesta förarna, bilarna och små anekdoterna. Kul. Själva tävlingen var instoppad i ett ganska omfattande program med kändistävlingar, veteranrallybilar och andra intressanta (?) programpunkter. Häftigast var faktisk rallybilarna från sjuttitalet: Att höra en stor och tung Holden Monaro med V8-motor på 450 hästar passerapå 10 meters avstånd med gasen i botten måste upplevas!

Några av förarna höll igen något på denna rallyts första sträcka, men de bästa (Loeb, Grönholm, Solberg mfl) gav verkligen "järnet". Uppskattades.

Sebastian Loeb - världsmästareLördag: Jag tog bilen upp till bergen, dit rallyt nu flyttat. Efter att ha parkerat bussades jag och de riktiga entusiasterna (jag var tidigt ute…) ut i skogen till en plats där två av specialsträckorna passerade. Där väntade vi. Och väntade lite till.

Två timmar senare började det hända saker. Först kom en "föråkare" och sedan flög några helikoptrar förbi ovanför oss. Sedan väntade vi ännu en stund.

Plötsligt reste sig alla och sträckte på halsarna. Vrooom! Så hade första bilen passerat. Det gick väldigt snabbt, även om jag ställt mig vid en snäv kurva för att se när bilarna saktade in. Imponerande. Efter att ha kollat in några bilar bytte jag plats och ytterligare en stund senare passerade bilarna en andra gång, på den andra specialsträckan.

Sen åkte jag med bussen till parkeringen och sedan åkte jag hem. Lite snopen över att allt var över så snabbt.

Kommer jag att åka på rally fler gånger? Hmm. Det vet jag faktiskt inte. Visst var det kul att vara på plats vid ett stor arrangemang, men ute i skogen såg man faktiskt inte så mycket av själva rallyt. Jag får väl vänta tills sammandraget sänds på TV…

Ett svar på “Telestra Rally Australia”

  1. Hej!
    Visste ni att detta lopp visades på TV i söndags? Mina biltokiga söner satt som klistrade! När jag läste om din utflykt, Micke, fattade jag inte att det var samma rally förrän jag såg Citroen-bilden! Vi har ju gräsmattan full av gamla skrotade Citroener, som Erik ska använda som reservdelar, så Johan och Arvid är ju redan nischade på detta bilmärke. Därför skrek Johan att han körde den röda Citroenen, och Arvid att han körde den blåa Peugeoten, när de tittade på TV. De blev helt imponerade när jag berättade att du hade sett detta rally live!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *