Didjeridu-afton*

Em Dee - didjeriduspelareIkväll har jag varit på en spelning här i Fremantle. Det var den lokala musikföreninen ”Kultcha” som hade ordnat en spelning med Em Dee, en av Australiens mest kända didjeriduspelare.

Det är ju svårt att beskriva en musikupplevelse med ord.
Kort sagt: Det var en häftig upplevelse! Rytmer, fart, kraft, stämning, magi… Intrycken var många.

Didjeridu är ett väldigt fascinerande instrument. Tonen är monoton, men kraftfull och ‘the didjiplayer’ varierar tonen genom att göra olika ljud samtidigt som läpparna skapar det utdragna karaktäristiska lätet. Otroligt suggestivt. Tricket är att ”cirkelandas”, dvs att andas ut samtidigt som man andas in. Det verkar väl enkelt!? Ska försöka gå en snabbkurs, men lovar ingenting…

För att försöka förmedla lite av stämningen på konserten har jag lagt upp två filmsnuttar som jag tog med den lilla digitalkameran. Kvalitén är därför inte den bästa. Filmerna finns här och är ca 750 kb stora.

Jag köpte förståss även en skiva med Em Dee, så ingen går säker när vi kommer hem…

Uppdaterat:
Länk till Em Dee: www.rawdidge.com.
Smakprov: Time Repeats.mp3 (5,3 Mb, från Em Dee’s hemsida, dvs ”lagligt”).

(* Alternativ stavning: Didgeridoo)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *